EULAR –suositukset, Reumahoitotyö

Sairaanhoitajan rooli tulehduksellisen reuman hoidossa. EULAR-suositukset, yksimielisyys ja soveltaminen Suomessa ja Pohjoismaissa

EULAR on julkaissut suositukset, jotka koskevat sairaanhoitajan roolia tulehduksellisen reuman hoidossa (van Eijk-Hustings ym. 2012). Suosituksiin liittyvä yksimielisyys on ollut aikaisemmin tehdyn tutkimuksen (van Eijk-Hustings 2014) mukaan korkea, mutta soveltaminen alhaisempaa eri Euroopan maissa sekä USA:ssa. Tutkimuksessa oli mukana sairaanhoitajia (n=967) 23 maasta. Suositusten hyväksyminen ja soveltaminen olivat tutkimuksen mukaan alhaisinta Itä-Euroopassa ja Keski-Euroopassa.

Verrattaessa soveltamista koskevia tuloksia Pohjoismaiden kesken oli Suomessa muita keskimääräistä korkeampi mediaani ja Suomessa kvartiiliväli alhaisempi kuin muissa maissa. Osallistujien määrä oli Suomessa ja Norjassa vähäisempi kuin Tanskassa ja Ruotsissa. Ruotsissa suuremman vastaajamäärän lisäksi eroa oli siinä, että enemmistö työskenteli yliopistosairaalassa, jolloin tehtäväkuvissa on myös eroja keskussairaalan ja yliopistosairaalan kesken. Reumahoitotyön sisällöstä ollaan melko yksimielisiä.

Kukkurainen, M . L., Kauppi, M. & van Eijk-Hustings. 2018. Sairaanhoitajan rooli tulehduksellisen reuman hoidossa. EULAR-suositukset, yksimielisyys ja soveltaminen Suomessa ja Pohjoismaissa. Reumahoitaja 1, 4- 7.

Lue koko artikkeli: https://www.mv-assets.fi/elehdet/reumahoitajat/01-2018/mobile/index.html#p=6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *